ASTRUP: FLAMMEN OVER JØLSTER
Country:
Norge
Category:
Biografi, Drama
Release date:
2019
Duration:
1 hours 19 minutes
Director:
Pål Øie
Actors:
Thure LindhardtDennis StorhøiHenriette Marø
Age restriction:
12
Language:
Norsk

En storslått biografisk ferd gjennom Nikolai Astrups liv og inspirasjonen bak hans mest kjente bilder

”Så vakker at det nesten svir i øynene” – Bergens Tidende
”Fascinerende film som gir god kunnskap” – Aftenposten
”Interessant og rik” – NRK p3
”Eit vakkert Astrup-portrett” – Dag og Tid
”Morsomt og innlevende portrett av en fascinerende bohem” – Cinema

«Nikolai Astrup skulle vært like berømt som Edvard Munch, men verden synes å ha glemt ham – frem til nå», The Guardian 2016.

Thure Lindhardt («Broen») personifiserer Nikolai Astrup (1880-1928), en av Norges største billedkunstnere i dette storslåtte biografiske dramaet «Astrup – Flammen over Jølster».

Den unge Nikolai gjør opprør mot sin pietistiske prestefar. Mentoren, kommunisten Anton Fond (Dennis Storhøi) inspirerer han til å reise ut i Europa for å lære. I Paris forakter han moteriktige malerkollegaer og finner sin egen stil. Etter et halvt år med studier og et utsvevende liv reiser han våren 1902 hjem til Jølster i Sunnfjord. Her forsetter han å la seg inspirere av lokale tradisjoner, overtro og hedenske skikker. Hans fargesterke skildringer av Vestlandets frodige natur og folkeliv har vært folkeeie i generasjoner. De ikoniske midtsommernattbildene med sankthansbål, livsglede, dans, alkohol og erotikk er salt i sår for prestefaren og bygdas pietister. Da han gifter seg med den 15 år gamle Engel (Henriette Marø) blir det reaksjoner, men Nikolai og Engel bryr seg ikke om sladderen. De får 8 barn, og med egne hender bygger de Astruptunet som blir motiv for mange av hans mest kjente bilder.

Astrup – Flammen over Jølster tar oss med på en ferd gjennom Nikolai Astrups liv og inspirasjonen bak hans mest kjente bilder, frem til hans alt for tidlige død i 1928.