SPIONENS KONE
Country:
Japan
Year:
2020
Category:
Drama
Duration:
1 hours 56 minutes
Director:
Kiyoshi Kurosawa
Actors:
Yû Aoi, Masahiro Higashide, Hyunri, Issey Takahashi, Yuri Tsunematsu, Chuck Johnson, Takashi Sasano, Ryôta Bandô, Minosuke
Age restriction:
12 år
Language:
Japansk (no. tekst)

SPIONENS KONE er et vakkert filmet historisk drama, med subtile og elegante skuespillerprestasjoner. Den vant Sølvløven for Beste Regi på Filmfestivalen i Venezia.

I det andre verdenskrig bryter ut i Japan, reiser Yusaku Fukuhara til Manchuria. Der blir han vitne til hendelser så forferdelige at han ikke engang vil fortelle sin kone om det. Men hemmeligholdet blir starten på et farlig spill mellom ektefellene.

Året er 1940 og Fukuhara-familiens vestlige livsstil blir sett på med økt mistenksomhet av autoritetene. En krig med USA truer i horisonten, og man ønsker ikke å bli sett på som upatriotisk. Men Yusaku kan ikke glemme grusomhetene han bevitnet. Han ønsker å avsløre ondskapen overfor verdenssamfunnet – et svært farlig spill.

Hans kone Satoko får ikke vite noe, og begynner å mistenke utroskap etter at hun finner ut at ektemannen tok med seg en kvinne hjem fra Kina. Når kvinnen blir funnet drept, blir Satoko avhørt av barndomsvennen Taiji Tsumori, som nå er militærpoliti. Hva er det ektemannen skjuler, og hvem skal hun stole på? Denne klaustrofobiske thrilleren snor seg med skiftende lojaliteter mot en dramatisk slutt. Hvem forblir stående etter at støvet har lagt seg?

Fra regissøren av TOKYO SONATA. Terningkast 5 fra FilmPolitiet, Adresseavisen, KinoMagasinet og Cinema!
—–
«Spinner et besnærende nett av hemmeligheter og løgner.
Tilhengere av japansk kvalitetsfilm kan bare merke seg denne. «Spionens kone» er nemlig et stilfullt og velspilt krigsdrama, med tåkefull etikk, moral, sjalusi og lojalitet ved utbruddet av andre verdenskrig.» FilmPolitiet(5)
—–
«Særdeles velkledd og lekkert anrettet spiondrama fra Japan med en touch av Hitchcock.
Severdig krigsnoir med flere overraskende vendinger» Adresseavisen (5)
—–
«En usedvanlig lekker krigsfilm.
Spionens kone henter nesten hele sin estetikk fra 1940-tallets filmer, og er som sådan en god, gammeldags film – og det mener jeg positivt. Innimellom er det som å sitte og se en film som er gammel på ordentlig, men i farger, og helt usedvanlig lekkert utført på alle plan. Kostymene er slik at jeg får lyst til å stanse filmen for å nyte detaljer. Lyssetting, kameraføring og scenografi er så smakfullt og elegant at det gir en cineast vann i munnen.
Dette er en film med så mange lag og så mye subtilitet at den absolutt kan ses minst to ganger, for muligens å oppdage nye nyanser og hint. Samtidig er det en film som slett ikke trenger to streker under svaret. Eller svarene.» (Sitater fra Sørensens Filmservice)
—–
«Spionens kone er mer enn bare ren underholdning. Den tar oss til et samfunn hvor fasaden og lojaliteten er grunnpilarer – og som til sist bryter sammen. Kurosawa tar oss inn i en moralsk laybrint som vil gå hjem hos enhver Hitchcock-elsker.» Cinema (5)
—–
«Spionens kone er en usedvanlig vakker film om hvordan forferdelige hemmeligheter kan forme et ekteskap og hvordan lojalitet kan forandre liv på godt og vondt.
Til forskjell fra de fleste krigsfilmer de senere årene har denne filmen en klar og sterk fargepalett. Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene og alt fra kostymer, møbler og biler til lyssetting og kameraarbeid er så nydelig gjort at jeg tror dette må være en av de peneste filmene jeg har sett på lenge.»
KinoMagasinet (5)
—-
«En spennende japansk film om moralske dilemma i krigstid og om en kones vanskelige valg. Filmen vant Sølvløven under filmfestivalen i Venezia i 2020, og var også nominert til beste film.» TARA
—–
«..en skikkelig bra historie.» Dagsavisen